ATG

Aktiebolaget Trav och Galopp bildas 1973 efter ett beslut i riksdagen. Man gör detta för att samla allt spel på hästar som ett gemensamt ”Rikstotospel”. Detta beslut ger en stor skjuts uppåt för spel på hästar, och det ger även en sportslig framgång för svensk travsport. Företaget är numera ägt av Svensk Travsport och Svensk Galopp och verksamheten är reglerad genom ett avtal mellan ATG och svenska staten.

Än så länge så är ATG det enda företaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Mycket av vinsten som ATG gör, går tillbaka till hästsporten i Sverige, bland annat till travbanorna. Dessutom så sponsrar ATG även Sveriges olympier och paralympier.

Läs mer om svenska statens monopoler, som Svenska Spel.

Vad erbjuder ATG?

De största spelen som ATG erbjuder är V75 och V86. Dessa spel tillsammans med Dagens Dubbel är de som kanske är de mest populära också. Det har blivit mer tillgängligt att spela på bland annat V75. Förr så var man tvungen att besöka ett spelombud och fylla i en massa kuponger. Detta kunde uppfattas som svårt och lite krångligt. Det gjorde att bara de som verkligen var intresserade av trav var de som spelade på trav.

Idag så kan man gå till kassan på flera större matbutiker och köpa en ”Harry Boy”, då är man helt plötsligt med i spelet om miljonerna. Harry Boy är ett system som innebär att en dator slumpar fram ett system på tex V75 för en viss summa. Beställer man en Harry Boy för 50 kronor så får man ett litet system, ofta med favoriterna i varje lopp. Det kan dyka upp någon skräll här och där. Tar man en Harry för 500 kronor så kan det också innehålla favoriterna, men här finns det större chans att man får med skrällar.

Detta system är perfekt för de som inte är så insatta i hästsporten. Den största vinsten som delats ut till en spelare med Harry Boy är över 20 miljoner kronor. Utdelningen på de stora spelen är beroende av omsättningen, så ju fler som spelar desto högre vinster. Om ingen vinner full pott så går vinsten vidare till nästa vecka, och då kallas det ofta för Jackpott.

Hästkapplöpning och Galopp i Sverige

Genomgång av spelen

ATG har många olika spelformer, och därför så kan man dela upp dem lite för att få en bättre överblick:

  • V75, V86, V64

Dessa spel betecknas med ett V och ett nummer. Numret anger hur många lopp som springs, och hur många rätt man ska ha för att ha chans på vinstpengar. Bokstaven V står för vinnare. Så V75 betyder att man ska hitta vinnare i 7 olika lopp, och man kan få vinst om man har mellan 7 och 5 rätt. V86 är således åtta lopp och man kan vinna på mellan 8 och 6 rätt. V64 är sex lopp och man kan vinna om man har mer än 4 rätt. Som tidigare nämnts så bestäms vinsten utifrån omsättning. Hög omsättning betyder högre vinster.

  • V5, V4, V3

De här spelen är också vinnarspel, men man måste ha alla rätt. Dessutom så brukar dessa springas på lite mindre banor än de större spelen. Solvalla, Åby och Jägersro har stora travbanor som lockar mycket publik. Därför kan man köra de stora spelen där. De mindre banorna som Hoting eller Visby kör oftare de mindre spelen.

  • Dagens Dubbel

Ett av de spel som inte är beroende av omsättning för höga vinster är Dagens Dubbel. Det är ett oddsbaserat spel, så det är mer beroende av odds och insats. I de flesta fallen så brukar Dagens Dubbel vara de två sista loppen i V75, V86 eller någon av de större spelen. Det gäller att hitta vinnarna i just de två loppen.

Varje häst har ett vinnarodds, beroende på hur betrodd hästen är. Om det är en favorit så är oddset lägre. Sätter man båda vinnarna i Dagens Dubbel så multiplicerar man oddsen. Detta gemensamma odds multipliceras sedan med insatsen, och där har man vinsten. Det fungerar alltså som ett kombinationsspel i vanlig betting.

Jockeyn i Galopp

Flera varianter av spel på hästar

Förutom de stora spelen så har ATG utvecklat andra typer av spel:

  • Top 7 – Spelet går ut på att sätta de sju första hästarna i ett lopp i korrekt ordning. Spelet avgörs alltid i det femte loppet av V75. Man kan få vinst från två första hästarna på rätt plats.
  • Trio – Detta är ett spel där man ska få in de tre första hästarna i mål. Nummer ett, två och tre måste sättas in i korrekt ordning. Spelet avgörs alla dagar, och kan spelas i alla lopp.
  • Tvilling – I detta spel ska man pricka in ettan och tvåan i loppet. Ordningen på dem spelar inte någon roll, så länge det är just de två hästarna som är 1:a och 2:a. Vinsten bestäms av tvillingoddset multiplicerat med insatsen.
  • Komb – Detta är en spelform inom galopp där man ska pricka in de två första hästarna i rätt ordning. Utdelningen blir komb-oddset multiplicerat med insats.
  • Vinnare och plats – Vinnare och Plats kan man spela på i alla travlopp. Det är egentligen två olika spel (Vinnare och Plats) på en och samma häst. Vinner hästen så får man insatsen gånger vinnaroddset och platsoddset. Kommer hästen 2:a eller 3:a så får man insatsen gånger platsoddset.