FAQ

Vanliga frågor kring betting

1: Finns det ”säkra matcher” inom betting?

Ja och Nej, det beror lite på hur man tänker och tolkar ordet säker. En enskild match helt tagen ur sitt sammanhang kan man aldrig säga att den är säker. Menar man säker som med 100% säkerhet så finns inga sådana matcher. Det man däremot vet är att de största och bästa lagen i vissa ligor vinner 90% av sina matcher på hemmaplan. Så om 9 av 10 kan tänkas vara säkert så finns det säkra matcher. Ser man det som en risk att 1 av 10 misslyckas så finns det inte säkra matcher.

2: Är det skillnad på olika spelbolag?

Ja, det finns stora skillnader. Den största skillnaden brukar vara vilken marknad spelbolaget satsar på. Det finns bolag som satsar mycket på den svenska marknaden och har stort utbud på populära spel hos svenska spelare. Andra bolag på nätet fokuserar kring andra länders intressen. Ett exempel på det är att de brittiska spelbolagen inte brukar ha med tex bandy eller innebandy i sitt spelutbud. De svenska sajter brukar inte erbjuda så mycket kring dart, rugby eller cricket.

3: Kan man leva på betting?

Uppenbarligen så finns det flera som gör detta. Dock så är det vår rekommendation att man alltid ser på betting som underhållning och en utgift. De som lever på betting har ofta byggt upp ett kapital under lång tid, kanske från andra verksamheter. Vissa kanske har gått från pokerproffs till betting, och då överfört sina vinster från pokern. Då har de en rejäl spelkassa från början. Andra bettingproffs kan vara sponsrade av spelbolag. Vissa spelar med investerares pengar, andra kanske får reklamintäkter från sin Twitch-kanal eller liknande. Det finns helt klart bettingproffs som lever på betting.

Amerikansk fotboll

4: Kan man spela på flera spelsajter?

Ja, och det är faktiskt en rekommendation av flera anledningar. En anledning är att kunna hitta de bästa oddsen. Vissa sajter skiljer flera procent åt olika håll när det kommer till odds. Det är stor skillnad på 1.25 gånger pengarna och 1.45. Har man då möjlighet att jämföra sajter och få de bästa oddsen så ökar man sin chans till bra vinster. Dessutom så minskar man risken för att ”spela bort sig”. En del spelare kan få känslomässiga påslag och börja betta för mycket fast det går dåligt. Om man då har delat upp sin kassa på flera sajter så minimerar man risken för att gå bankrutt. Man hinner helt enkelt tänka efter under tiden det tar att logga in på en ny sajt.

5: Vilka sporter är vanligast inom betting?

Det är också en fråga kring marknader. Fotboll är globalt sett den största och mest populära sporten att betta på. Sedan skiljer det sig lite åt beroende på vilket land man befinner sig i. Ishockey är stort i norden och Nordamerika. Amerikansk fotboll däremot är i princip bara stort i USA. Bandy och innebandy är stora sporter i Sverige, medan dart och rugby är stora i Storbritannien. Så det är alltså beroende på var man är och var spelbolaget har sin huvudmarknad.

6: Vad är lättast att vinna på?

En svår fråga som många skulle säga är omöjlig att svara på. Om man ska göra ett försök så kan ett svar vara att spela på fotbollsmatcher när ett topplag möter ett bottenlag i slutet av säsongen. Många spelsajter har så låga odds som 1.02-1.05 på dessa matcher. Dessa matcher är väl de som oftast ger vinst, dock inte så stor vinst.

Så tänker man långsiktigt så kan dessa matcher vara något att spela på. Annars kan tennis vara väl värt att satsa på. Spelar man på de toppseedade spelarna med bra form i början av en turnering så brukar de ha runt 80-90% säkerhet. Spelar man dessutom på flera matcher så är det troligt att det blir vinst. På svenska marknaden så är också bandy en hyfsat enkel sport att bedöma utfallet i. Topplagen är helt enkelt så mycket bättre än nykomlingar. Så svaret är egentligen att det är lättast att vinna på de matcher med riktigt lågt odds.

Betting FAQ

Frågor relaterade till spelbolag

7: Är vinster på nätet skattefria?

Det beror på vilken sajt man spelar på. Om man väljer en sajt med licens inom EU, tex på Malta eller Gibraltar, så är vinsterna skattefria. Sajter med licens på tex Curacao ger inte skattefria vinster. Svenska Spel och ATG som är de bolag som just nu har monopol på svenska spelmarknaden har också skattefria vinster.

8: Är det svårt att få ut vinster från spelbolag online?

Ibland kan det vara lite mer komplicerat på vissa sajter än på andra. Det gäller att man har kollat upp innan man startar sitt konto, hur det går till att få utbetalningar. Det finns flera bettingforum och jämförelsesajter på nätet där man kan läsa om spelsajternas för och nackdelar. Dessutom så har de sajterna ofta analyser och beskrivningar hur det fungerar på sajterna. Läser man på och gör sin research så dyker det inte upp några oklarheter.

9: Måste spelbolagen ha support på svenska?

Nej, men i princip alla sajter som vänder sig mot svenska marknaden har svensk support. Inte alltid 24 timmar om dygnet, men ofta på ”kontorstider”. Övrig tid så är det engelska som gäller. Ju mer spelbolagen vill ge kunderna service, desto bättre support brukar man ha.