Om odds

Vad är då odds egentligen? Enkelt sagt är det sannolikheten för ett utfall i en händelse. När vi pratar om odds på sport, matcher och lopp så menar vi sannolikheten för det ena eller andra utfallet. Hur stor sannolikheten är att det ena eller andra ska hända. Den som sätter odds på ett spelbolag värderar alla olika möjligheter och gör en så kallad procentvärdering. Oddssättaren behöver alltså kunna nästan allt om den händelse han eller hon sätter odds på.

Det finns hur mycket som helst man måste ha i åtanke när man sätter odds eftersom att det är så många faktorer som påverkar. Som exempel tar vi en fotbollsmatch, då måste man tänka på lagens grundkapacitet. Skador som uppstått tidigare, dagsformen på spelarna, hemmaplan/bortaplan och mycket, mycket mer. Det krävs nästan att man ser helt vetenskapligt på det för att sätta odds.

Så vad innebär oddsen för dig som spelar? Generellt sett är det proportionen mellan vinst och insats. Ju högre odds, ju mer pengar kan du vinna men desto mindre sannolikhet är det för att det utfallet sker. Låga odds, mindre pengar men högre sannolikhet att du vinner på det. När man ska räkna ut oddsen för ett utfall på en händelse så finns det en relativt enkel formel man använder: p/(1-p), där p är sannolikheten för att något ska hända. Det finns en enklare formel för att räkna ut odds i decimalform är 1/p då p är lika med sannolikhet i decimalform.

Du kanske har sett att man visar odds på olika sätt? Alltså att man skriver ut dem på olika sätt. Två av de allra vanligaste är de man kallar för Brittiska odds och de man kallar för odds i decimalform. De Brittiska skriver man som man skriver bråktal, det vill säga 3/1 eller 3-mot-1. I detta exempel anger oddsen att du vinner tre kronor per satsad krona om du vinner samt att du får din insats tillbaka. Odds i decimalform skriver man så här; 4,4 i detta exempel betyder det att du vinner exakt 4,4 gånger din insats om du vinner.

Men det finns även olika typer av odds beroende på vad man spelar, det finns fasta odds, flytande odds och liveodds. De fasta oddsen kommer aldrig att förändras utan fortsätter att vara som de var när du lade din insats. Enda anledningen till att dem skulle kunna förändras är om det händer något riktigt oväntat och stort innan spelet. Spelar du på flytande odds så kan dem förändras beroende på hur många som spelar på samma alternativ. När man spelar på liveodds så gör man det när man pysslar med livebetting. De förändras under spelets gång beroende på vad som händer i matchen eller spelet och du kan även betta och ändra dina satsningar under spelets gång.