Om odds

Något som verkligen är viktigt att förstå inom betting är odds. Odds används både inom statistik och inom vadslagning och betting. Inom statistiken så anger oddset hur troligt det är att en händelse inträffar. Inom vadslagning så handlar det mer om förhållandet mellan vinst och insats. På ett spelbolag så sätts oddsen av Oddssättaren, och oftast så har ett spelbolag flera stycken som är specialiserade inom olika sporter.

Detta är för att de ska kunna göra rimliga bedömningar och trovärdiga odds. Spelar man liveodds så kan det i många fall vara en dator som är förprogrammerad att justera oddsen utifrån olika händelser. Det finns flera olika typer av odds, i Sverige så använder vi främst de Europeiska oddsen.

Olika typer av odds

Inom vadslagning och betting så behöver man veta vad vinsten blir utifrån vad man satsat. Detta kan beskrivas på olika sätt, och det gör det över världen. De vanligaste varianterna är:

  • Europeiska odds

Dessa kallas även för decimalodds och utgår från att man multiplicerar sin insats med oddset. Så om oddset är 1.75 gånger pengarna och man sätter 100 kronor så multiplicerar man dem, 1.75 X 100. Detta ger summan 175 som är det man får tillbaka. Så av detta är 100 kronor det man satsade och 75 kronor är ren vinst.

  • Brittiska odds

Brittiska oddsen kallas också för traditionella odds och de oddsen visas i bråkform. Man kan få oddset 3/1 som också kan visas 3:1 eller 3 mot 1. Detta betyder att man får tillbaka tre kronor på varje satsad krona. så om man satsar 100 kronor så får man 300 tillbaka. 100 satsade och 200 kronor i ren vinst.

  • Amerikanska odds

En variant som är väldigt ovanlig att se i Sverige är de amerikanska oddsen. De anges i plus och minus form. Så de kan se ut så här:

+ 200 betyder att man vinner 200 kronor på en satsad hundring, dessutom så får man hundringen tillbaka så det blir 300 kronor i kassan.

– 200 betyder att man måste satsa 200 kronor för att vinna en hundring. Dessutom så får man precis som ovan tillbaka insatsen, så totalt 300 kronor i spelkassan.

Spela på odds

Tabell för att förstå oddsen

Det finns en tabell som är skapad för att visa relationen mellan de olika formerna av odds. Den ser ut på detta sätt:

Euroodds Brittiska odds Amerikanska odds Sannolikhet

1.2 1:5 -500 83.33%

1.5 1:2 -200 66.67%

2 1:1 -100 50%

2.5 3:2 +150 40%

3 2:1 +200 33.33%

3.5 5:2 +250 28.57%

4 3:1 +300 25%

5 4:1 +400 20%

10 9:1 +900 10%

Ser man till denna tabell så får man en bättre överblick av hur odds kan jämföras mellan varandra. När man sätter sina egna odds så brukar det lättaste vara att tänka i procent. Därefter så kan man använda dessa procent och bedöma om det finns högt eller lågt spelvärde på en match eller tävling.

Till Fotbolls VM 2018 så bedömdes Brasilien, Tyskland, Argentina, Spanien och Frankrike som de största favoriterna innan turneringen. Dessa lag hade mellan 6 gånger pengarna upp till 10 gånger pengarna i odds. Ser man då i procent så har alltså oddssättaren bedömt att de lagen har runt 10-15% chans var att vinna VM. Så när man ser olika odds så kan det vara bra att tänka i procent och göra en egen uppskattad bedömning.

Högt eller lågt spelvärde

Om man ska kunna bedöma vilka matcher som är mest värda att satsa på så bör man först och främst jämföra olika spelsajter. Oddsen kan skifta några procent hit eller dit, och beroende på vad man satsar så kan det vara några hundralappar som skiljer. På en sajt så kan det vara 1.75 gånger pengarna på Real Madrid, och på nästa kan det vara 1.55. Då är det ju betydligt bättre odds på den första sajten. Satsar man 500 kronor så skiljer det 100 kronor i ren vinst. Men att bedöma spelvärdet bör man göra utifrån procent.

Om Real Madrid nu möter Valencia på bortaplan så ska flera parametrar tas in i bedömningen. Valencia kanske är mycket starka på hemmaplan och Real Madrid kanske har en viktig spelare skadad. Då gör man en bedömning att det är 50-55% chans att Real ändå vinner. Då kan man se att 50% är 2 gånger pengarna, 55% chans är 1.82 gånger pengarna. Ser man då till oddsen så är de betydligt lägre på spelsajten med 1.75 gånger pengarna, det är då LÅGT spelvärde. Skulle man bedöma Reals vinstchanser till 70% så är det 1.43 i odds, vilket i så fall skulle innebära att både 1.55 och 1.75 är HÖGT spelvärde. Allt utgår från en procentuell bedömning.

Odds

Bettingforums och Communitys

Vill man diskutera odds och spelvärde så finns det flera stora bettingforums och Communitys på nätet. Man skapar ett medlemskonto och sedan kan man ta del av bra tips och även starta diskussioner kring sina egna iakttagelser och bedömningar. Kanske dyker det upp fakta och tankar som man själv inte tänkt på och därför kanske man får omvärdera sina egna satta odds. De som deltar i dessa forum kallas ibland för Rekare, och brukar föra statistik på sina speltips. De kan i vissa fall ha väldigt bra träffprocent i sina bets.

En del har runt 55-60% och det är mycket bra i bettingspel. Det finns spelare som deltar i dessa forum och bara ”tar rygg” på de duktiga rekarna, vilket kan ge bra vinster. Man kan dessutom få bra tips på olika spel på olika spelsajter. Man kanske märker att en spelsajt som man inte är medlem på har ett större utbud av spel. Då kan man starta konto där och ta del av bra bettingspel och ett större utbud. Det finns ingen begränsning av hur många spelsajter man kan var medlem hos, tvärtom så är det ofta en fördel.

Man ska dock alltid tänka att spela ansvarsfullt. De pengar som man sätter in bör man se som en utgift, det finns ingen garanti att pengarna kommer tillbaka. Då är det bättre att tänka på det som en utgift, och istället försöka hålla ut underhållningen så länge som möjligt. Man kan också tänka att många små vinster ger en stor spelkassa på lång sikt.